Umjetnici žele operu u Crnoj Gori

2muyicarke

Koncert talentovane studentkinje solo pjevanja Hristine Spasić Dragović (24) uz klavirsku pratnju Merite Subašić Šabanović održan je u utorak veče u dvorcu kralja Nikole.

Već tri godine Hristina Spasić ima stipendiju iz privatnog fonda operske pjevačice Melanije Bugarinović i ćerke Kaline, kao jedna od najtalentovanijih studentkinja. Duo - profesorica Merita Subašić Šabanović na klaviru i sopranistkinja Hristina Spasić Dragović, iznjedrio je festival “Vivo” u Ulcinju.

Biljana Dabić


Prvi nastup mlade umjetnice u Baru dobio je pozitivne kritike publike kojoj se Spasić predstavila stilski raznovrsnim repertoarom na kome su bile kompozicije: Belinija, Čajkovskog, Pučinija, Šopena...
- Što je koncert odmicao ja sam bila opuštenija i emocije su postajale jače. U početku sam imala blagu tremu, moram priznati. Sa posebnim zadovoljstvom na mom prvom koncertu u Baru pjevala sam Ariju Sestra Anđelika, iz istoimene opere. Od malih nogu volim operu. Od kada znam za sebe maštala sam o koncertima, sceni, publici...Sada je to stvarnost. Voljela bih da uspijem kao solista, kazala je Hristina.
Talentovana studentkinja četvrte godine Akademije umjetnosti u Novom Sadu u klasi prof. dr Milice Stojadinovic na odsjeku za solo pjevanje već je zapažena van granica regiona. Hristina Spasić je stipendista Bečkog univerziteta za pohađanje 10-to dnevnog masterklasa u radu sa najeminentnijim profesorima Bečkog Univerziteta i poznatim operskim pjevačem Ramonom Vargasom (Španija).
-Bečki univerzitet je davao dvije stipendije za studente iz nekadašnje Jugoslavije. Mene su odabrali i zaista sam srećna zbog toga. Ako bude ponuda za inostranstvo vjerovatno ću prihvatiti, ali uvijek ću se vraćati mojoj Crnoj Gori. Iskreno se nadam da će Crna Gora u skorije vrijeme dobiti operu, kazala je Hristina, dobitnik velikog broja specijalnih, prvih i drugih nagrada od kojih su najznačajnije: specijalna nagrada za najperspektivniji vokal na međunarodnom takmičenju u Rumi (Srbija), Laureat na međunarodnom takmičenju u Moskvi (Rusija), prvo mjesto na međunarodnom takmičenju solo pjevača ,,Lazar Jovanovic" (Beograd)...
Korepetitor na koncertu bila je Merita Subašić Šabanović. Kao korepetitor nastupala je u Albaniji, Kosovu i Austriji...
-Repertoar za koncert Hristine Spasić je zaista atraktivan repertpoar. Radile smo odvojeno, i pred koncert zajedno. Kad talenat postoji, istrajnost u radu i volja da se dostigne kvalitet što je karakteristično kod Hristine , pripreme za ovakve koncerte teku glatko. Koncert je uspio, kritike su pozitivne, kazala je Merita Subašić Šabanović dodajući da je u Crnoj Gori teže doći do scene solo izvođačima.
-Za scenu se treba izboriti, kazala je Merita Subašić Šabanović dodajući da se nakon najljepše misije žene, ostvarenog materinstva i potpune posvećenosti djeci u prvim godinama njihove životne dobi, sada vraća i koncertnim nastupima.

2018
-Prioritet će biti saradnja sa Hristinom, jer na ovaj način želimo da afirmišemo naše dijete – Hristinu, i naše, domaće talente, kaže Merita Subašić Šabanović.
Nakon zajedničkog nastupa u Ulcinju, i Baru, sledeći zajednički nastup Hristine Spasić Dragović i Merite Subašić Šabanović planiran je da se održi u Podgorici u KIC-u Budo Tomović.
U Baru, publika je 45 minuta uživala, a u prvom redu s posebnom pažnju koncert je pratila sopran Aleksandra Vojvodić Jovović. Koncert je, kako kaže, veoma emotivno prihvatila jer je Hristina njena učenica
-Pratila sam Hristinu kroz nižu i srednju muzičku školu. Večeras je zablistala, ljepotom, oformljenim glasom i zaista teškim repetoarom. Bilo je moje zadovoljstvo da sjedim u prvom redu i divim se mladim, novim naraštajima. To je bio i moj cilj da u Crnoj Gori zaživi opersko pjevanje. Gledajući i slušajući Hristinu zaista sam srećna, kazala je Vojvodić Jovović .
-Već sada bi imali snage da napravimo svoju opersku produkciju ili pri Muzičkom centru, ili nekom Festivalu. Ima mnogo mladih, talentovanih kolega, imamo potencijala po pitanju operskog ansambla, zaključila je Vojvodić Jovović.

ave tours 2

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar