Teatarska interpretacija Andrićeve Anike nadaskama Doma kulture

4

Koprodukcija Srpskog narodnog pozorišta i BeoArt-a „Anika i njena vremena“ odigrana je sinoć u barskom Domu kulture, na zimskoj sceni Ljetopisa.

Komad, rađen po motivima djela Iva Andrića, autorski je projekat Ane Đorđević, koja potpisuje i režiju. Tekst osmišljen kao sublimat nekoliko Andrićevih pripovijedaka, čiju radnju sažima centralna – „Anikina vremena“ – prikazuje čovjeka čija je nesreća u skučenosti, učmalosti, tjeskobi i nepopravljivosti sistema koji pojedinca koji pokušava da se suprotstavi tjera u neku od krajnosti.

Tako publika pred sobom na sceni prati tragediju Anike, vlasnice javne kuće, omrznute i napuštene, ali ipak dovoljno moćne da remeti provincijalni sistem kojim dominira princip muške snage i autoriteta. Iako marginalizovana kao grešnica i bludnica, ona se postavlja kao kraljica svoga carstva, nepokorna i zanosno mudra, sasvim slobodna da donosi sve svoje odluke, o čemu sanjaju tamošnji muškarci koji joj se dive, ali i žene koje je mrze.

Njena suprotnost je protinica, jaka, majčinska, pokretačka figura podjednako upečatljiva koliko i Anika, ali i izgrađena kao uzorna žena i gazdarica najuglednije seoske kuće. Ona je oličenje supruge koja ima snagu za svekoliko breme svoje porodice i domaćinstva i majke koja je spremna svim raspoloživim sredstvima da se bori za svoje dijete – u predstavi Ane Đorđević, za čast i budućnost svoga sina Jakše, kog obuzimaju čari lijepe i moćne Anike.

Ovde su žene vrlo dominantne. Mi smo i želeli da ispričamo priču o dva antipoda – Aniki i protinici, dve krajnosti, koje se u ovoj predstavi nikada ne sretnu. Vrlo je malo tako kompleksnih i ozbiljnih dramskih uloga uopšte u literaturi. Samim tim je veće zadovoljstvo što je upravo početak cele ove priče i projekta Andrić kao inspiracija. Dakle, jedna pametna reč, misao. Osećam veliko uživanje kao glumica izgovarajući fascinantan i divan tekst, koji je Ana Đorđević dodatno izmaštala. Na primer, kod Andrića lik protinice postoji samo u naznakama, a eto ovde je to neka magbetovska ličnost – to je žena koja se bori za svog sina svim raspoloživim sredstvima, kazala je glumica Biljana Keskenović, koja je tumačila ulogu protinice.

Osim nje, uloge u komadu tumače: Milica Trifunović, Nenad Pećinar, Dušan Vukašinović, Milovan Filipović, Jovana Mišković i Milica Grujičić. Dušan Vukašinović tumači ulogu sina Jakše, koji svim silama pokušava da pođe putem Anikine slobode, a pobjegne od svega onoga što mu porodica, sredina i sistem nameću.

On simbolički govoreći na kraju pogine od toga. On duhovno više ne postoji jer gubi tu borbu. Anika i Jakša jesu osobene ličnosti, koje su šire od sistema u kome žive, ali sistem ne dozvoljava da budu bilo šta drugo. Ta vrsta sukoba nam je svima poznata. U ma kom sistemu ili zemlji da živimo, to neko duhovno zatvaranje i ograničavanje sigurno postoji. Ta borba je, verujem, večna. Zato i uvek vredi pričati tu priču, istakao je glumac Dušan Vukašinović.

Jedno od najzanimljivijih rediteljskih rješenja Ane Đorđević su i ogledala koja su sve vrijeme na pozornici i koja bezmalo dobijaju status lika. U njima se ogledaju svi likovi u trenucima u kojima se suočavaju sa samim sobom, u trenucima kada u sebi pokušavaju da pronađu ili đavola ili boga. U ogledalima se vidi i publika, koja tako prima sugestivnu poruku o samospoznaji i prihvatanju istine. Dodatan kvalitet predstavlja autentičan govor sredine od koga glumci nisu odstupili, bivajući svjesni važnosti tog aspekta, koji ovu predstavu, kako je istaknuto, između ostalog čine i mentalitetskom.

{galerija}art/2018/3/anika{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar