SAVO MARKOČ - KULA OD SJEĆANJA I DRUGE PRIČE

kula savo

Odavno se u Baru jedna knjiga nije tako iščekivala kao debitantsko izdaje prof. Sava Markoča – zbirka kratkih priča „Kula od sjećanja i druge priče“, u izdanju barske izdavačke kuće "Mediteran Multimedia“.

Markoč se prvi put oglasio kratkim pričama na društvenoj mreži facebook, a u literarnom serijalu „Bar Info priče“ na istoimenom sajtu brzo je postao najčitaniji kolumnista, sa radovima koji su nostalgično zahvatali u sedamdesete i osamdesete godine prošlog vijeka.

Opisivao je, jednostavno ali ubjedljivo i upečatljivo, s puno detalja i jezikom iskusnog pripovjedača, vrijeme djetinjstva i odrastanja na periferiji malog grada kakav je Bar bio, zaboravljene boje, ukuse, mirise i ličnosti koji su oblikovali njegovu i slične generacije.

Knjiga je podijeljena u tri sadržajno različite cjeline „Bolje su klesali nego pisali“, „Svaki grad uz naše more ima svoga lera“ i „I druge priče“, a krasi je efektna naslovna strana, rad fotografkinje iz Bara Nade Vojinović.

Savo Markoč je rođen januara 1963. u Baru, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Nastavničkom fakultetu u Nikšiću, odsjek engleski jezik i književnost. Kratko je radio kao nastavnik, a veći dio radnog vijeka proveo u pomorskim agencijama. U četrdesetoj je otkrio ljubav prema klesanju, a u pedesetoj ka pisanju kratkih priča. Živi, radi, kleše i piše u Baru.

------------------------------------------------------------------------------------------

„U 'Kuli od sjećanja', u ovoj maloj, a tako vrijednoj riznici uspomena, autor uspijeva da sačuva duh vremena svog odrastanja i rane mladosti. Da ga udjene i nježno ušuška između korica. Uspjeva da perom oživi sve te drage likove o kojima novine nikada ništa, sem čitulje nisu objavile. Njegovi stari su gradili utvrde koje su im djecu branile od kiše i studi, od vjetra i sunca, od neželjenog gosta, a Savo se svojom kulom brani od zaborava. On zna da je zaborav razorniji od svih potresa, vode i vatre i violentnih osvajača, zato će njegova kula sazdana od riječi, vješto i znalački poređanih, a povezanih ljubavlju, nadživjeti čak i podrumijski suri krš“
Muzafer Čauši

----------------------------------------------------------------------------------------

Filigranski precizno, zasipa nas čarobnim prahom koji vraća maglama zapretene obrise uvijek ljepših djetinjstava i mladosti. I nijednog trenutka ne prestaje biti gospodar boja raskošnih i čudesnih u svojoj jednostavnosti, zvukova podatnih i zamamnih, ukusa reskih kao kad nepce trne od nezrelih japanskih jabuka, mirisa morskih trava koje se zbog osjeke suše na stijenama ispod tvrđave... I događaja potresno bolnih i isto tako potresno radosnih. Kao i svaki vrsni pripovjedač, tjera čitaoca da postane glavni junak koji osjeća svaki damar tako naslikanog svemira čiji se rascijepljeni krajevi ne mogu ni nazrijeti.
Željko Milović

------------------------------------------------------------------------------------------

Savo Markoč je odlučio da autentični deo života po sebi premesti u priče. Uspeo je u tom naumu, razastirući pred nama hroniku sopstvene duše, sećanja, nestalog i zaboravljenog vremena, u kojem se odista živelo, a kao da smo, da nema našeg pripovedača, na sve to pomalo zaboravili. Šarmantne dijalekatske jezičke šare dugo ostaju u svesti čitaoca. Prepuštajući se povesti svih malih i velikih, kroz pažljivo osmišljenu i odmerenu strukturu svakog od zapisa, i sama sam odsanjala čitav jedan već doživljeni san nad patinom vremena i likova... Kako bismo jezikom sadašnje epohe rekli, #MustRead!

Morsko dobro dugi
Ana Bošković

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar