Radoje Jovanović: Iza svake fotografije stoji jedno vrijeme

7

“Iza svake fotografije stoji jedno cijelo vrijeme i stvarnost toga vremena”, poruka je ovogodišnjeg dobitnika nagrade “Mont Press Photo” za 2017. Radoja Jovanovića, freelance fotografa iz Podgorice.

Za Jovanovića ova nagrada je još jedno priznanje za njegov minuli rad. Pored ove, dobitnik je još nekoliko značajnijih nagrada za fotografiju kako u našoj zemlji tako i u regionu. Fotografije su mu objavljivane u brojnim knjigama i monografijama, a kao fotograf predstavio se i samostalnim izložbama “The Jusovacha Prison”, 2006 godine , “The Dream of Laughing Man” 2007, te 2016 godine izložbom pod nazivom “Team Building or The Contrary Principles”.

Njegovi radovi zastupljeni su i na zajedničkim izložbama u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Francuskoj, kao i na izložbi “Poverty” koju je podržao UNICEF.

Sa fotografijom se bavi od malena. Iza svake negove fotografije, kaže, stoji jedno cijelo vrijeme,jedna stvarnost tog vremena i njegova filozofija. A sama fotografija je proces...

“Čitav dugogodišnji rad i iskustvo se pretače onoga trenutka kad stisnete okidač na objektivu. Sve ono što ste radili, istraživali, pročitali, proživljeli ...stvori jedna fotografija. Ipak, dobra fotografija ne nastaju svaki dan. Mora mnogo toga da se poklopi i da budete spremni za taj "važni trenutak ". Ona svoj smisao nalazi u dokumentarizmu, a “zaustavljanje vremena” je njena najveća vrijednost”, kaže dobitnik ovogodišnjeg priznanja na svečanosti koja je upriličena u starobarskoj konobi “Spilja”, Ljuba Karanikića koji duže od decenije učestvuje i podržava akcija MCP-a.

Nagrada “Mont Press Photo” je utemeljena 2001. godine, kada je žiri birao najbolju novinsku fotografiju u štampanim medijima sa područja Crne Gore, a od 2010. priznanje se dodjeljuje stvaraocima koji se zalažu za afirmaciju crnogorske novinske fotografije.

A. LJ.

{galerija}art/2018/2/nagrada{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar