FOTO: Počeli susreti pod Starom maslinom

pod maslinom 9

Tradicionalni međunarodni Festival dječijeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu “ Susreti pod Starom maslinom “ otvorio je danas na Mirovici predsednik opštine Bar dr Zoran Srzentić.


Piše: Biljana Dabić


"Draga djeco, cijenjeni književni stvaraoci za djecu, poštovani posjetioci, čini mi izuzetno zadovoljstvo što danas mogu da budem sa vama, da vas pozdravim i poželim dobrodošlicu na 31. “ Susretima pod Starom maslinom“. Dobrodošlica od organizatora, Kulturnog centra, opštine Bar, vjerujte, dolazi iz punog srca. Smatram da sve što je uređano u prethodnih 30 godina i od strane organizatora, i od strane svih koji su učestvovali na ranijim Susretima, zaslužuje najvišu ocjenu i podršku. Stvaralaštvo za djecu je jedan od ozbiljnih oblika bavljenja književnošću, a ujedno i jedan od najtežih jer su djeca, i najbolji slušaoci, i najoštriji kritičari pošto su prije svega iskrena i izražavaju ona najčistija osjećanja. Zato želim da ovi susreti traju dugo, da sklapate prijateljstva, obnavljate stara i oko ovog svetog drveta koje pamti toliko, vi pamtite prijateljstva i dolazite svake godine", kazao je Srzentić koji je poželio da Susreti u buduće imaju još veću podršku
Laureat 31. međunarodnog festivala „Susreti pod starom maslinom“ je književnik Boško Lomović iz Gornjeg Milanovca.

"Stara maslina, sama po sebi uzima poštovanje. Vrsnica Hrista, Avgusta, Iroda... a još rađa.Sam maslinov vjenac je najprestižnija nagrada na području četveroimenog jezika, prestižna nagrada, ne samo u regionu jer okuplja pjesnike sa tog pordučja. Na “Susretima pod Starom maslinom”, svake godine dodjeljuje se maslinov vjenac za sveupukno stvaralaštvo za djecu. Na neki način to je i nagara za životno djelo, za sveukupno stvaralaštvo za djecu", kazao je Lomović. dodajući “Kad mi je Dragiša Simović iz Kulturnog centra Bar javio da sam ovogodišnji lauerat “Susreta po Starom maslinom”, u momentu nisam mogao da vjerujem”.

"Nekoliko dana sam “letio”, smjenjivale su se emocije: zbunjenost, ushićenje, sreća, zadovoljstvo", kazao je Lomović i otkrio da piše novu knjigu za djecu koja će sledeće godine ugledati svjetlost dana. To je roman za djecu, šesti po redu koji potpisuje Boško Lomović.

Žiri Festivala u sastavu Blaga Žurić (prošlogodišnji laureate), predsjednik, i članovi Milenko Ratković i Rajko Joličić, donio je odluku da se za laureata ovogodišnjih susreta izabere književnik Boško Lomović iz Gornjeg Milanovca. U obrazloženju žirija kaže se da je Lomović afirmisani pisac za djecu i odrasle, žanrovski raznovrstan i jedan je od najnagrađivanijih stvaralaca u regionu. Preveden je na desetak evropskih jezika (engleski, francuski, rumunski, jermenski, njemački i dr.). Dugogodišnji je saradnik je mnogih časopisa i listova za djecu i odrasle. Autentičan je svom stvaralaštvu (poezija, pripovjetke, roman, književna kritika, drama, putopisi...) i dao je vidan doprinos kvalitetu i popularnosti književnosti za djecu i mlade.

Ispred Stare masline dodjeljene su nagrade za najbolje literarne radove.

Podsjetimo: na konkkurs za literarne radove na temu "Tajna i šapat maslinove gore gdje stoluje Stara maslina", od ukupno 198 literarnih radova (104 poetskih i 94 prozna), iz 66 osnovnih škola Crne Gore i regiona, žiri u sastavu, članovi profesorica književnosti Vesna Pavićević, te novinar i publicista Jovanka Ljubenko Matunović, i predsjednik Željko Milović, književnik i novinar, jednoglasno je prvu nagradu dodijelio Jovani Obradović (IX razred, OŠ "Risto Ratković" Bijelo Polje), drugu Milici Babić (VIII razred, OŠ "9. oktobar" Prokuplje), a treću Jani Filipović (VII razred, OŠ "Maksim Gorki" Podgorica).

Nakon što je svečano i zvanično otvoren Festival 31. “Susreti po Starom maslinom”u parku maslina kod “Pjesničkog kamena” ovogodišnji laureat zasadio je maslinu, a potom kao što tradicija Festivala nalaže, pjesnički karava je isplovio iz Luke Bar gdje je laureate u more spustio svoju poruku.

Prvog dana Festivala, u popodnevnim satima u holu Doma kulture, sa početkom u 17 sati je otvaranje izložbe likovnih radova I dodjela nagrada za najbolje radove na temu “ Moj grad”, a zatim u dvorcu kralja Nikole svečanost povodom dodjele nagrade Bošku Lomoviću, laureate 31.Festivala„ Susreti pod starom maslinom“.
Drugog dana Festivala, pjesnički karavan u kojem je tridesetak književnika za djecu, obići će sve barske osnovne škole.

{galerija}art/2017/11/staramaslina{/galerija}

 

Sidor dugi

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar