„Impresije sa putovanja“ Žan-Pjer Tangija u Dvorcu Kralja Nikole

wer2

Izložba „Impresije sa putovanja“ francuskog slikara i grafičara, Žan-Pjer Tangija otvorena je sinoć u Dvorcu kralja Nikola, u prisustvu velikog broja gostiju i zvanica, kao i predsjednika Opštine Bar, dr Zorana Srzentića, koji je svojim obraćanjem izložbu proglasio zvanično otvorenom. U muzičkom dijelu programa nastupila je poznata barska umjetnica, sopran Aleksandra Vojvodić Jovović.

Kada umjetnici poput Žan-Pjer Tangija, čijim bi se gostovanjem ponosio bilo koji svjetski centar umjetnosti, svoje radove predstavi i u Crnoj Gori, pa još poželi da inspirisan njome stvara, onda – vjeruju organizatori Barskog ljetopisa i selektor likovnog programa Milun Lutovac, činimo pravu stvar kada je riječ o promociji naše zemlje i njenom ucrtavanju na svjetsku mapu važnih kulturno-umjetničkih dešavanja.

Grafike i gravure profesora Žan-Pjer Tangija na jubilarnom Ljetopisu predstavljaju impresije sa putovanja, kojih je, zahvaljujući funkcijama koje je obavljao na poljima umjetnosti u svijetu, bilo jako puno. Nakon putovanja, objašnjava Tangi, prvo nastaju akvareli ili crteži, da b tek kasnije neki komadi bili pretvoreni u gravure. Ova izložba prikazuje uglavnom impresije sa putovanja Venecijom.

„To su znakovi. Recimo vertikale mogu da budu jarboli venecijanskih barki. Na prvi pogled to su stilizovane i apstraktne grafike, ali ukoliko se skoncentrišemo uvijek možemo vidjeti da je to proisteklo iz realnih činjenica i stanja koje sam vidio. Tako, na primjer, možemo često na njima uočiti veš koji se suši okačen o štipaljkama, ptice na električnim vodovima ili pomenute brodove. iz Sve počinje posmatranjem, zatim se nastavlja prebacivanjem tih impresija na svesku ili carne crtački, kako to mi kažemo. Kasnije nastaje ozbiljniji rad u ateljeu gdje se sve to vari i pročišćava“, objasnio je profesor.

Tangi je jedan od onih umjetnika zahvaljujući kojima je grafika, „stroga u misli i pristupu, u organizaciji i realizaciji, u kodeksima i procjeni, na razmeđu između tradicionalnog i novog“, sačuvala svoje mjesto u umjetnosti. Žan-Pjer Tangi jedan od istaknutijih predstavnika svjetskih bijenala i trijenala grafike, koja je kao medij predstavlja način brže i šire komunikacije sa svojom publikom.

„Gravura ulazi u krug 4 osnovne discipline, među kojima su slikarstvo, vajarstvo i arhitektura, koje se danas predaju na čuvenoj pariskoj Akademiji, na kojoj sam i ja bio profesor. Gravura se ponekad približava skulpturi, zbog tog napadanja bakarne ploče našim grebanjem. Međutim, ona je obogaćena bojom, tako da se kao medij približava i samoj slici. Riječ je o jednoj demokratskoj disciplini u kojoj možemo izvući više otisaka, što dopušta demokratizaciju na tržištu. Preko nje, na primjer, mi možemo sve prenijeti na papir tako da svaka familija to može da ima, jer se grafika može izvući u bezbroj primjeraka“, kazao je Tangi.

Profesor je najavio i da će jedan od narednih ciklusa gravura biti sa putovanja Crnom Gorom. Kako je kazao novinarima, te slike naše zemlje već su složene u njegovoj glavi i da ih treba samo još realizovati. Dotada, postavka „Impresije sa putovanja“ u Dvorcu kralja Nikole može da se obiđe i vidi do 09. avgusta.

{galerija}art/2017/7/galerija{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar