Počeli 23. „Dani Zagrađa“

Labud Loncar kao moderator na Danima Zagradjaa

Počeli 23. „Dani Zagrađa“ kod Sutomora. Nastupili pjesnici iz Rusije, Kanade, Srbije...

Piše: Mileno Jovanović

Tradicionalna ljetnja manifestacija kulture „Dani Zagrađa“, koja se ove godine održava 23.put, otvorena je revijom pjesnika iz Srbije, Rusije, Kanade i Crne Gore. U programu priređenom na platou Vile „Ćetković“ u sutomorskom turističkom naselju Zagrađe, nastupili su srpski pjesnici koji žive i rade u Kanadi -Ranko Radović i Danijela Mrdak, beogradski stvaraoci Neđo Ćićo Stojanović, Svetlana Todorović i Slavica Sesum, te pjesnici iz Podgorice Slavka Klikovac, Ilija Vuković, Anika Vuletić, Natalija Novaković i Milojka Jovović , kao i barske poete - Svetozar Đurišić, Labud N. Lončar, Željana Popović, Rajko Joličić, Srđan Leković, Mladen Babović, Žarko Marović, Nataša Lečić, Milo Vučinić i Vasilije Janković.

Pjesme poznatih autora recitovala su i djeca: Milica Labudović, Magdalena Kanja, Dorđe Labudović.

Svjetlan Pronjina, student Pravoslavnog univerziteta iz Moskve govorila je pjesme na ruskom jeziku. Ilja Čislov, profesor na Akademiji slovenske kulture u Moskvi, prevodilac i predsjednik Društva rusko-srpskog prijateljstv govorio je na otvaranju “Dana Zagrađa” o svom prevodu na ruski jezik „Luče mikrokozme“ Petra Drugog Petrovića Njegoša. Navodeći da je to prvi prevod jednog od najpoznatijih ostvarenja sa ovih prostora, Čislov je naglasio veliku zaslugu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i pjesnika Ranka Radovića u tom njegovom poduhvatu.

Prvo veče na ovogodišnjim „Danima Zagrađa“ otvorio je narodni guslar Ljubo Milić, a učesnike programa i publiku pozdravio je i Veselin Ćetković, glavni organizator svetkovine koja se ove godine organizuje u saradnji sa Međunarodnim udruženjem književnih stvaralaca „Nekazano“ iz Bara.

{galerija}art/2017/7/zagradje{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar