Melodije Balkana, Mediterana, Orijenta osvojile Stari Bar

Koncert 1

Poznati gitarski duo: Srđan Bulatović i Darko Nikčević prve julske noći nastupili su u Starom Baru, u okviru Večernje scene Barskog ljetopisa, predstavljajući domaćoj publici CD Balkan, Mediteran, Orijent, koji je objavljen početkom aprila ove godine u izdanju izdavačke kuće PGP – RTS.


Sinoć su autentičan ambijent Starog grada oživjele melodije poznatih tradicionalnih pjesama kao što su Vrsuta, Još ne sviće, Pod gorom, Dunja, Sejdefa za koje je Duo radio aranžman. Nakon njih, duh naših prostora i njegovu raznolikost dočarale su naslovne kompozicije Balkan, Mediteran i Orijent, a potom se nadovezale autorske kompozicije među kojima su Fuzija, Supernova, Akrobat, Energija.

Kompozicije koje se nalaze na ovom kompakt disku inspirisane su Balkanom, Mediteranom i Orijentom – nepravilnim ritmovima Balkana čiji dio jesmo, ljepotom Mediterana čiji smo dio takođe i misticizmom Orijenta, koji pripada i Crnoj Gori. Ona je kao mali prostor mješavina svih tih uticaja i mi zaista imamo jedno zavidno nasleđe iz koga crpimo inspiraciju i stvaramo nove kompozicije“, kazao je Bulatović novinarima govoreći o repertoaru.

Jedinstvenim spojem balkanskih ritmova i drugih internacionalnih muzičkih motiva, variranjem stila, tehnike i ritma, i sazvučjem svjetske i tradicionalne crnogorske muzike, filmskih kompozicija, pa i popularnih savremenih pokreta, ovaj duo osvojio je sinoć prostor Starog Bara, ali i publiku koja je na koncertu uživala, kako je kasnija komentarisala, od prvog do posljednjeg takta. No, uspješni nastupi i nepodijeljeno dobre reakcije prate sastav Bulatović – Nikčević gdje god nastupaju. Razlog tome je, vjeruje Darko Nikčević, upravo bogatstvo naše tradicije i raznolikosti koje dočaravaju svojom muzikom i u najznačajnijim svjetskim koncertnim halama, kao na primjer u čuvenom Carnegie holu čiji su gosti bili 2016. godine i u kome će opet nastupati ove.

Ono što inostrana publika najviše očekuje od nekoga ko dolazi iz male zemlje je upravo njena muzika, jer oni su i u Carnegie holu i na drugim mjestima u kojima smo bili čuli sve i svakoga, dakle, najbolje svjetske izvođače na bilo kom instrumentu. Ono što žele čuti, što čini interesantnim naše koncerte i što nam daje šansu da se pojavimo je naša muzika, kazao je Nikčević.

Koncert Srđana Bulatovića i Darka Nikčevića sinoć je završen dvostrukim bisom i višeminutnim ovacijama publike. Muzički program Barskog ljetopisa, čiji je selektor Vladimir Domazetović, nastavlja se u utorak 04. jula, nastupom mlade pijanistkinje Darje Samofalove, u sali Dvorca kralja Nikole u 22h.

https://www.youtube.com/watch?v=PvsKrbJMdCc

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar