„Magični svijet“ Viktora Vazarelija od 21. juna do 5. jula na Ljetopisu

vazelji

Dugo najavljivana izložba Viktora Vazarelija na 30. Barskom ljetopisu biće otvorena sjutra u 20:00 u Sali Dvorca kralja Nikole.

Magični svijet Viktora Vazarelija izložba je koju u saradnji sa Ljetopisom organizuju Ambasada Mađarske i Ministarstvo kulture Crne Gore.

Na otvaranju izložbe govoriće mađarski ambasador u Crnoj Gori, gospodin Kristijan Poša i selektor likovnog programa Barskog ljetopisa, mr Milun Lutovac.

Izložba, na kojoj će biti predstavljena selekcija djela iz privatne kolekcije Vazarelija iz Budimpešte, biće otvorena do 05. jula. 2017. godine.

Biografija autora

Viktor Vazareli, koji se često naziva ocem op-arta, rođen je u Pečuju 1906. godine. Djetinjstvo je proveo u Budimpešti, gdje i 1928. godine počinje da pohađa Grafičku školu po imenu „Budimpeštanski Bauhaus”, koja je postojala od 1938. godine. Vazareli je potom napustio Mađarsku i otputovao za Pariz gdje je radio kao grafički umjetnik od 1930. do 1944. godine. Pod uticajem konstruktivizma 1947. godine prelazi u geometrijsku apstrakciju i postaje vjesnik op-arta. Prvim djelom toga umjetničkog određenja smatra se upravo njegov čuveni rad nastao u Parizu – Zebra, koji se sastojao od zakrivljenih crnih i bijelih linija; čime je i pokazao u kom smjeru želi stvarati.

Godine 1959. Vazareli je razvio i svoj sistem unités plastiques (plastični segmenti) u kome su unutar granica osnovnog elementa kvadrata, tj. romba, bili upisani drugi geometrijski oblici koji su bili prethodno matematički obračunati. Najprije je taj efekat bio crno-bijeli. Time su nastali kinetički efekti. Svoju geometrijsku apstrakciju utemeljio je na iskustvima Mondrijana i Maljeviča.

Njegova umjetnost se oslanja na socijalno-utopijske ideje kojima je nastojao da stvori novo pravično okruženje sa kvalitetnom i vrijednom umjetnošću koja je bila dostupna svima. Za njega je original predstavljao samo prototip za kopije koje se proizvode serijski u sito štampi. U cilju rasprostranjenosti svojih prototipova osnovao je 1970. godine Fondaciju Vazareli u Gardeu, a 1976. godine Eks en provansu, kao i Vazareli centar 1982. godine u Oslu. Umro je u Parizu 1997. godine.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar