Svjetsko a barsko

Banner Concorso 2017 con banner risultati

„Svi putevi vode u Rim!“ kako onda tako i sada. Put je mlađanog Benjamina Peročevića odveo pravo u „vječiti grad“.

 

PIŠE: Slaviša Tuševljak Tuš

Naime u Rimu je u periodu od 29-og maja do 4-og juna tekuće godine održano međunarodno muzičko takmičenje - Sedmi “Concorso Premico Accademia Giovani” 2017. U jakoj konkurenciji naslo se dvoje nasih mlađih sugrađana Karađuzović Hana i Benjamin Peročević.

U kategoriji od 9-11 godina takmičilo se ukupno dvadeset jedan klavirista. Jedanaestogodišnjak iz Bara, odličan učenik OŠ „Blažo Jokov Orlandić“ ujedno pohađa nižu muzičku školu “Petar II Petrović Njegoš” odsijek klavir pod budnim uhom prof. Jelene Dobrković.

Ako je muzika hrana za dušu, a jeste, onda je klasika nebeska hrana. Benjo kako ga iz milošte zovu neće ostati „gladan“. Naprotiv imaće toliko da zadovolji apetite ljubitelja klasičnih nota diljem zemaljskog šara. Svirajući tananim prstima po crno bijelim dirkama note čuvenog Baha, a sve to u kolijevci koja je izrodila muzičke gromade, Benjamin je uspio da izmami salve aplauza i da na nejake grudi okači bronzanu medalju.

Vrijedno pomena složićete se vrijedno svake pohvale i za Benja, za njegove roditelje Selmu i Amira, vrijedno za naš Bar a i za Crnu Goru. Nećemo pretjerati ako kažemo da bronza sija zlatom jer su prva dva mjesta pripala dječacima iz Kine. Proizilazi da je u Rimu maleni Benjamin iz malene Crne Gore najuspješniji u Evropi. Bravo vunderkinde! I za kraj jedna zanimljiva primjedba ne slučajna. Istog dana na drugom kraju grada kada je Benjamin svirao Baha, jedan drugi virtouz iz svijeta sporta, Franćesko Toti, nekrunisani „princ Rima“ se opraštao, poklanjao i odlazio. Benjamin se poklanjao i dolazio!

Neka bude tako!

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar