“Nekazano“ Beogradu mnogo (po) kazalo

Nekazano u 3

Prepoznatljiva pjesnička tribina u Kulturnom centru beogradske gradske opštine Čukarica, ugostila je pjesnike iz Crne Gore - Labuda Lončara, Svetozara Đurišića, Srđana Lekovića, Mladena Babovića, Aniku Vuletić i aforističara Aleksandra Jovanovića, članove Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“, čije je sjedište u Baru. Pred odabranom i rijetko tako brojnom publikom književnih poslenika i ljubitelja literature, svoje barske kolege predstavio je domaćin Neđo – Cico Stojanović, iz Kluba pisaca Čukarica.

PIŠE: M.Jovanović

Tragom reakcija publike na kazivanja stvaralaca iz Crne Gore, jasno su se izdvajali pjesnički biseri Lončara, Đurišića, Lekovića, Babovića, te aforističara Jovanovića, a srpska patriotska i antinatovska pjesma poetese Anike Vuletić, podigla je publiku na noge, što je u ukupnom zbiru utisaka ovo veče izdvojilo kao bisernu nisku dragulja, koje će, bez sumnje, beogradska publika svaki sledeći put dočekivati sa nesumnjivom pažnjom i radošću.

Pisac Aćim Višnjić, koji se našao u publici, primijetio je kako su pjesnici više nego uspješno reprezentovali prije svega svoj Bar i njegovu pjesničku riječ.

-Zaista, imalo se šta i čuti, budući da se radi o piscima koji su znali, ne samo gdje dolaze, već i šta sve treba izgovoriti u tako ozbiljnoj književnoj sredini, svjedoči Višnjić, čija je ocjena da je darežljiva publika s razlogom, preko dva sata, zagrijavala dlanove aplauzima.

Veoma efektno, barski stvaraoci pokazali su nastupom na Čukarici da njeguju višeslojno poetičko stvaralaštvo sa raznolikim pjesničkim vrstama, pa je to bila, prema opštoj ocjeni pristunih, i posebna draž u doživljenom.

Labud Lončar, predsjednik Udruženja „Nekazano“, predstavljajući publici organizaciju koju predstavlja, podvukao je da ona okuplja veliki broj ostvarenih pjesnika i umjetnika, te da je gostovanje tek manjeg boja njenih članova u Beogradu zapravo samo početak planiranih aktivnosti i nastupa u Srbiji i drugim državama regiona, nakon što je „Nekazano“ i formalno dobilo status pravnog lica.

-Istinska nam je čast da smo u ovako dobro prihvaćeni u književnoj metropoli srpskog jezika, u Beogradu. Zaista smo dirnuti tako brojnom posjetom i osjećam potrebu da izrazim ogromnu zahvalnost našim domaćinima – istakao je Lončar.

Svečanost na obali Save

„Nekazano“, čiji su stvaraoci, bez dileme, puno toga (po)kazali na Čukarici, u poznatom boemskom i etno restoranu „Stenka“, na obali Save, uručili su članske karte svoje organizacije i piscima iz Beograda, ali i primili, na istom mjestu, članske karte Književnog salona „Poezija Stenka“. Neđu – Cicu Stojanoviću, i vlasnici „Stenke“ Radinki Stojković, inače profesorici ruske književnosti i zaljubljeniku u poeziju, Lončar je uručio simbolične poklone u vidu fotografija čiji je autor, a sve je zaliveno i domaćim crmničkim vinom koje su donijeli upravo pjesnici iz Crne Gore.
Rade Pantelić, predsjednik Udruženja književnika Palilule, kazao je da su barski pjesnici priredili veče za pamćenje na Čukarici, te da je bilo pravo uživanje slušati segmente iz njihovih ostvarenja.

Beograđani stižu u uzvratnu posjetu

Pjesnici iz Bara, Crmnice i Zete, koji su nastupili na Čukarici, pozvali su svoje kolege iz Beograda da im ovoga ljeta budu gosti u gradu pod Rumijom, tako da će, sudeći po interesovanju, barska publika imati zadovoljstvo da uživa u ostvarenjima pisaca iz srpske prestonice. Izvjesno je već da će Beograđani nastupiti na poznatoj manifestaciji kulture „Dani Zagrađa“, koja se ovog ljeta održava 23.put zaredom u Sutomoru, počev od 7.jula, pa sve do kraja turističke sezone.

{galerija}art/2017/6/poet{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar