Apsurd i katarza u djelima Rudi Goge

rad gogin

Večeras u 20h u Galeriji V.A.Leković - APSURD I  KATARZA U DJELIMA RUDI GOGE

Piše: Milun Lutovac

Alegorijsko značenje koje  je  svojstveno originalnom stvaralačkom postupku Rudi GOGE ne čita  se i ne prepoznaje na  “prvi pogled” i u direktnoj recepciji dela, već se otkriva njegovim dešifrovanjem i  suptilnim pronalaženjem  skrivenih poruka koje se otkrivaju u značenjskim relacijama djela i konteksta, to jest, u skrivenom dijalogu svijeta umjetnosti  i  kulture u kome djelo nastaje i u kome se tumači.

Alegorijsko značenje nije značenje koje umjetničko delo  'pokazuje', već ono koje proizlazi iz kombinatorike označenog i strukture umjetničkog djela.

Djelo Rudi Goge svojom  narativnom strukturom razvija pripovijest o apsurdnim događajima i bihevioralnim situacijama akumulirajući osjećaj apsurda, izazivajući katarzu  i raskrinkavajući otuđenost potrošačkog racionalističkog društva, do dna.

Apsurd je dat u samom materijalnom jeziku ovog neobičnog umjetnika, njegovom stvaralačkom postupku ili tačnije, namjerne odsutnosti  postupka, tj. u njegovoj redukciji.

Umjetnost i kultura, pa i civilizacija, vide se kao beskrajni lavirinti u kojima  se nagomilavaju  spisi, knjige, predmeti, slike, sjećanja i tragovi istorije…

Međutim, i u  lavirintu, kao i u snu, riječ je o igri istovremenosti – sve je na dohvat ruke, a opet sve  - nedodirljivo. Rudi Goga je jedan od tumača  ove beskrajne i vječne  igre.

Optotim dugi

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar