Sašine “Svjetiljke” izložene i u Zagrebu

Sasa svjetiljke

Stiže mi poruka “S radošću Vas pozivamo na izložbu fotografija, “SVJETILJKE” Saše Ćetkovića u Galerija Modulor, Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1, Zagreb”.

Piše: Anto Baković

“Zahvaljujem, no nismo u poziciji doći, a radosni bi bili da to možemo i uživo vidjeti”,odgovaram.

Galerija Modulor za ovu priliku pretvorena u jednu ulicu sa 35 fotografskih svjetiljki koje su na roli foto papira od 15 metara.

Autor o svom djelu kaze: “Dok sam fotografirao svjetiljke po ulicama raznih gradova više od godinu dana, fascinirala me spoznaja sve prisutnosti svjetiljke kao boga koji nam rasvjetljuje put kojim idemo. Pokušao sam je fotografirati kako svijetli u našim svakodnevnim životima usprkos tome što možda i ne vjerujemo. Ona je tu za sve nas, na svjetlu dana i u tmini noći.

Iz teksta predgovora Branke Hlevnjak,istoričarke umjetnosti ,koja je izlozbu otvorila izdvajam

"... jednaki motiv povezao je mjesta koja su svjetiljkama, njihovim dizajnom i ugođajem, baštinici određene urbane ljepote. Fotografiranje jednakog, pa čak i istog motiva u različitim vremenskim, sunčevim i arhitektonskim uvjetima, znači svaki put dobiti novu i drugačiju fotografiju. U njoj je ugrađeno i autorovo raspoloženje. Svi ti mali pomaci neke su vrste mentalnih tajmera, mjerači vremena i stanja duha, tvorci ritma. Ritam je ovdje najbitniji fotografski sadržaj. Naglašen je i kroz postavu, posterom koji otkriva uzastopni niz izmjenjivih slika. Tako je potenciran ritam grada /gradova, ritam gledanja i ritam doživljaja. Varijacijom jednakih motiva u ritmu nizanke stereotipno korištenje ulične svjetiljke i njezine dopadljivosti mijenja uobičajeni, te dobiva novi smisao i značenje

Da naše čitaoce ne bi uskratili za kopletan doživljaj evo linka http: fotocetkovic.com

Saša Ćetković je treća generacija koja se bavi primjenjenom i umjetničkom fotografijom u porodici Ćetković. Počelo je sa djedom Jakobom koji je, osjetivši umjetničku inspiraciju u rodnim Zupcima, imao prvu, u to vrijeme modernu fotografsku radnju u Starom Baru. Sve je to nastavio i nadogradio Jakobov sin, Sašin otac Jozo koji je u Zagrebu postao jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih majstora umjetničke fotografije Hrvatske i Jugoslavije 70-ih godina prošlog vijeka.

Konačno, novim tendencijama u svijetu fotografije, Saša Ćetković dostiže, ako ne i nadmašuje izuzetno visoke standarde svojih predaka. Zupčani, Starobarani i Barani su sa pravom ponosni što je čovjek koji nosi umjetnički i ne samo taj gen ovog prostora ostvaren i poštovan u značajnom regionalnom i evropskom centru kulture kakav je Zagreb, te mu I u njihovo ime I u ime Jedra, čestitama na ovom značajnom umjetničkom poduhvatu.

Naravno, bio sam u kontaktu sa Sašom koji je za Jedro kazao:

"Iznimno sam počašćen i sretan što su aktivnosti oko moje najnovije izložbe "Svjetiljke" jako dobro propraćene u Crnoj Gori, Baru i Zupcima, rodnom kraju mojeg oca, a gdje su na koncu i moji korijeni. Žao mi je da netko od mojih rođaka i prijatelja sa "te strane" nije bio nazočan na samom otvorenju izložbe, no iskreno se nadam da će i to biti drugačije prigodom neke nove izložbe. Do tada, želim Vam svako dobro i srdačno pozdravljam sve čitatelje Vašeg portala!"

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar