Teofilović Mijović: Uzor mi je Dado Đurić

mumjestnioca

Prvu izložbu u Crnoj Gori umjetnice Slavice Teofilović Mijović otvorla je u galeriji V.A.Leković istoričarka umjetnosti Anastazija Miranović, na Dan žena. Na preko 30 crteža tematski inspirisanih pticom feniks, koje ljubitelji umjetnosti mogu vidjeti u galeriji u narednih 20-tak dana, Slavica Teofilović Mijović se bavi krucijalnim životno-filozofskim temama indirektno, ostavljanjem znakovnih poruka, za čije tumačenje je potreban intencijalni prefiks.

Piše : Biljana Dabić

"Crtež je početak i osnov svakog umjetničkog djela. Grafika je uvjek bila moja ljubav, magistrirala sam na grafici. Nakon magistarskih studija i pauze od nekoliko godina odlučila sam da se pojavim na likovnoj sceni sa serijom crteža koji su nastali proteklih godina, a nakon ovoga spremam izložbu slika. Izložba u galeriji V.A.Leković je vrsta mog autoportreta. Svako ima korpus simbola koji obrađuje. Ja sam od osnovnih studija počela da se bavim crtežom ptice. Ta ptica je u početku bila mala, onda je porasla, ojačala, dobila krila... ta ptica će nastaviti da raste u mojoj poetici. To ćemo i u narednih godinu, dvije vidjeti i na mojim slikama", kazala je umjetnica nakon otvaranja izložbe ističući da se u Baru osjeća kao u svojoj Šumadiji.

Slavica Teofilović Mijović je diplomirala na Fakultetu umjetnosti u Prištini 2005. godine, odsjek grafika kao student generacije. Tri godine kasnije magistrirala je na istom fakultetu u klasi prof. Tomislava Trifića. Dobitnik je Vidovdanske nagrade.

"Najveći uzror i inspiracija mi je Dado Đurić. Velika inspiracija za mlade umjetnike, ostavio nam je dovoljno baštine, da možemo baštiniti samo dio njegove poetike i na tome graditi svoj svijet, kazala je ambiciozna umjetnica.

Istoričarka umjetnosti Anastazija Miranović navodi da ptice i ostala zoomorfna, insektoidna bića čine svojevrstan katalog portreta, karaktera, inspiracija.

"Crteži grafitnom olovkom, laviranim tušem, akvarelom suptilno i sofisticirano, jednako snažno i ubjedljivo donose koloplet osjećanja- upitnosti, začeđenosti, otuđenosti, sinergije, prožimanja...Slavičine ptice su ideje, misli, koje brzinom, krhkošću svojih rudimetiranih ekstremiteta , (krila odaju utisak nastalnog), nastalog u jednom zamahu, potezu, dahu...kao svojevrsna apoteza, žudnja za životom u njegovom punom intenzitetu. Permanentna traganja, nedostižni ciljevi, neuhvatljiva sloboda, zapravo su vječiti poticaji, procesi značajniji, ispunjeniji i ljepši od svih konačnosti, savrešenosti i istina. To je suština stvaranja, umjetnosti, što potvrđuju i nazivi Slavičinih radova- Gornji i donji svijet, Uzlet i pad, Rađanje, strah, Dvojnost, snoviđenje, Buđenje...", kazala je Miranović na otvaranju izložbe.

Upravnik Galerija V.A.Leković Milun Lutovac naglašava da je glavna tema Slavice Mijović Teofilović ptica feniks koja ima posebnu simboliku, vezanu za njeno stalno rađanje.

"Legenda kaže da se feniks rađa iz pepela, a na umjetničkim djelima, ja bih rekao iz linije. On uvjek izranja. Ova izložba je po prvi put u CrnojGori. Galerija V.A.Leković po starom principu otkriva još jednog interesantnog stvaraoca koja je izložila svoja umjetnička ostvarenja povodom Dana žena", kazao je Lutovac podsjećajući - Feniks je sveto mitološko biće i predstavlja vatrenu pticu.

Uz izložbu povodom Dana žena, veče je sadržajno upotpunila muška klapa KUD –a Judinstvo, koji su obilježili deceniju postojanja.

{galerija}art/2017/mart/galerija{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar